Spring til indhold

Kaffens Historie 2 – Spredning til den Arabisk halvø og tyrkisk kultur

Billed fra commons.wikimedia.org

Handelsruter, første kaffehuse, arabisk kaffedrik.

I løbet af det 15. århundrede begyndte kaffen sin fascinerende rejse fra Etiopien til den arabiske halvø, hvor den skulle blive en uundværlig del af kulturen og handelen. Kaffens spredning skete gennem handels-ruterne, der knyttede Østafrika til Middelhavet og Det Indiske Ocean.

Arabien, og særligt Yemen, var det første sted uden for Etiopien, hvor kaffebønnerne blev dyrket. Her blev kaffen dyrket i haver og plantager og eksporteret til andre regioner som en eftertragtet handelsvare.

Med spredningen af kaffebønnerne kom også oprettelsen af de første kaffehuse. Disse tidlige kaffehuse, kendt som “qahveh khaneh” på arabisk, blev hurtigt populære som mødesteder for diskussioner, debatter og sociale sammenkomster. Kaffehusene blev en vigtig del af samfundet, hvor folk fra forskellige baggrunde kunne samles og udveksle ideer.

En afgørende udvikling i kaffens rejse var opdagelsen af den arabiske kaffedrik. Kaffen blev ristet og malet til en fin pulverform, hvorefter den blev blandet med varmt vand og krydderier som kardemomme og safran. Den resulterende drik, kendt som “qahwa” på arabisk, blev en velsmagende og opkvikkende drik, der hurtigt vandt popularitet.

Kaffe blev en integreret del af arabisk kultur, og kaffedrikken og kaffehusene spredte sig hurtigt til byer som Mekka og Medina, hvor de spillede en vigtig rolle i den sociale og kulturelle scene.

Den arabisk kaffekultur lagde grundstenen til kaffens videre udbredelse til resten af verden. Fra den arabiske halvø skulle kaffe snart rejse længere mod vest og nord og finde sit fodspor i europæisk kultur og beyond.

Dette var andet afsnit i kaffens historisk rejse, der fortsætter i næste uge med kaffe under oplysningstiden og kaffehusenes rolle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *