Spring til indhold

Mørkristet Kaffe: En Sund Nydelse for Krop og Mave

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Uanset ristningsgraden betragtes kaffe som en opkvikkende drik, der får kroppen til at vågne op og blive mere produktiv. Denne populære drik reducerer risikoen for type 2-diabetes og indeholder antioxidanter på grund af sin sure karakter. Alle ristninger af kaffe har specifikke styrker og svagheder, men studier har vist, at mørkristet kaffe er den bedste når det kommer til fordøjelse og vægttab.

Top 3 Sundhedsfordele ved Mørkristet Kaffe

1. Mørkristet Kaffe Kan Hjælpe Med At Tabe Vægt
Kaffe indeholder flere N-methylpyridinium-ioner, men færre chlorogensyrer end lysristet kaffe – og omvendt. Disse ioner stimulerer optagelsen af glukose, hvilket kan hjælpe med vægttab samt forebyggelse af type 2-diabetes. Selvfølgelig indeholder lysristet kaffe højere mængder chlorogensyre, hvilket reducerer glukoseniveauer, så begge kaffetyper hjælper med at forhindre type 2-diabetes. Mørkristet kaffe giver dig muligvis en ekstra fordel, hvis du også ønsker at tabe vægt.

2. Mørkristet Kaffe Er Bedre For Din Mave
Espresso-kaffe indeholder en ingrediens, der mindsker produktionen af syre i maven. Jo længere tid kaffebønnerne ristes, jo mere mavevenlig er kaffen. Stoffet N-methylpyridinium (NMP) synes at blokere mavecellernes evne til at producere saltsyre, ifølge tyske og østrigske forskere. Hvad mere er: NMP dannes under ristningen af kaffebønnerne, så mørkristet kaffe indeholder mest af dette stof. Det betyder, at espresso-kaffe faktisk kan være bedre for din mave end lys kaffe.

3. Mindre Risiko For Kræft
Selvom det er almindeligt kendt, at kaffe indeholder kræftbekæmpende egenskaber, vidste du så, at mørkristet kaffe muligvis indeholder mindre af en naturlig kræftfremkaldende forbindelse sammenlignet med lysere ristninger? Acrylamid er en syre, der naturligt dannes, når kaffe (eller enhver stivelsesholdig mad) er blevet ristet ved høj temperatur, men det er blevet forbundet med kræft.

Mængden afhænger af temperaturen, bønnerne og hvor længe de er ristet, men mørk kaffe indeholder mindre end sin lysere modpart. Dette kan virke modstridende, da mørkristet kaffe udsættes for en højere temperatur i længere tid. Dog tyder forskning på, at acrylamid muligvis “koger ud” efter en vis tid. Når bønnerne først udsættes for de høje temperaturer, når acrylamidniveauerne deres højdepunkt og falder gradvist.

Ulemper ved Mørkristet Kaffe

Selvom du kan tabe mere vægt, have en gladere mave og reducere din indtagelse af kræftfremkaldende acrylamid ved at drikke mørkristet kaffe, indtager du heller ikke så mange antioxidanter som du ville med en lysristet kaffe. Den lavere mængde chlorogensyre er ansvarlig for denne ændring. Men den større reduktion af acrylamid opvejer den ubetydelige tab af chlorogensyre.

Hvor Meget Er For Meget?

FDA (USA’s Fødevare- og lægemiddeladministration), anbefaler, at den gennemsnitlige voksne begrænser deres koffeinindtag til 400 mg om dagen eller mindre. Dette svarer til cirka 4-6 kopper kaffe brygget derhjemme, men det afhænger virkelig af de bønner, du bruger. Du vil måske bemærke, at mørkristet kaffe normalt indeholder lidt mindre koffein end en lys kop. En undersøgelse fandt 60 mg i en prøve af lysristet, men kun 51 mg for mørkristet. Den nøjagtige mængde afhænger dog af bønnerne i spørgsmålet.

Konklusion

Selvom enhver kop kaffe kan gøre det på en mandag morgen – eller hver morgen, hvis du er en ivrig kaffedrikker som os – vil mørkristet kaffe være særlig hjælpsom for dig, hvis du prøver at tabe vægt, eller hvis din mave har brug for en pause fra overdreven mavesyre. Desværre indeholder mørkristet kaffe ikke så meget chlorogensyre, en forbindelse der er ansvarlig for antioxidanter. Men dette tab opvejes af den større reduktion af acrylamid, en kræftfremkaldende agent, der er mere koncentreret i lysristede bryg.

Kilder:

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/fo/c3fo60320b
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21809439/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24510512/
https://www.healthline.com/nutrition/acrylamide-in-coffee#concentration
https://www.healthline.com/nutrition/light-vs-dark-roast-coffee#bottom-line
http://abstracts.acs.org/chem/239nm/program/view.php?obj_id=20456

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *