Spring til indhold

Coffea arabica: Kaffens ædle bønne

Foto af Michael Burrows: https://www.pexels.com/photo/backdrop-of-assorted-coffee-fruits-with-pleasant-aroma-7125589/

Arabica kaffebønner (Coffea arabica) er en kaffesort, der har sin oprindelse i Etiopien og Yemen. Den er også kendt som “mountain kaffe” eller “Arabica kaffe”. Coffea Arabica menes at være den første art af kaffe, der er dyrket i sydvest-Arabien i langt over 1000 år.

Den anses for at producere bedre kaffe end de andre store kommercielt dyrkede kaffearter som Coffea canephora (Robusta). Arabica indeholder mindre koffein end nogen anden kommercielt dyrket art.

Vilde planter vokser til mellem 9 og 12 m i højden og har et åbent grensystem. Bladene er modsatte, enkle, elliptisk-ovale til aflange, 6-12 cm lange og 4-8 cm brede med blanke mørkegrønne farver. Blomsterne er hvide, 10-15 mm i diameter og vokser i aksile klynger.

Frugten er en stenfrugt (dog almindeligvis kaldet et “bær”) med en diameter på 10-15 mm, der modner fra lys rød til lilla. Frugten indeholder typisk to frø, også kendt som kaffe “bønner”.

Coffea arabica er en af de mest udbredte og værdsatte kaffebønnesorter i verden. Den stammer oprindeligt fra højlandet i Etiopien og er kendt for sin fyldige smag og komplekse aroma. Med sin delikate syrlighed og bløde undertoner er den blevet en favorit blandt kaffekendere overalt.

Smag og aroma

Den typiske smag af Coffea arabica er kendetegnet ved sin kompleksitet. Den kan have noter af chokolade, karamel, bær og nødder. Smagen kan variere afhængigt af vækstbetingelserne, såsom jordtype, højde og klima, hvilket giver kaffen unikke karakteristika fra forskellige regioner rundt om i verden.

Dyrkning og høst

Coffea arabica-træer dyrkes normalt i højder mellem 600 og 2000 meter over havets overflade. Denne sort er mere krævende i forhold til vækstbetingelser og trives bedst i områder med køligere temperaturer og en jævn nedbørsmængde. Det tager cirka 3-4 år for et Coffea arabica-træ at blive modne og producere bær, som derefter håndplukkes omhyggeligt for at opnå den højeste kvalitet.

Betydning og popularitet

Coffea arabica udgør en betydelig del af verdens kaffeproduktion og er kendt for at levere kvalitetskaffe til mange kaffedrikkere. Den anses for at være mere sofistikeret og finere i smagen sammenlignet med andre kaffebønnesorter som f.eks. Coffea robusta. Det er også grundlaget for mange specialkaffesorter og espresso-blends på grund af dens komplekse smagsprofil.

Hvis du er en kaffekender, bør du prøve kaffe, der er fremstillet udelukkende af Coffea arabica-bønner. Du vil opdage dens delikate og subtile smag, der kan vække dine sanser og give en unik oplevelse af kaffens verden.

Tag et skridt ind i kaffens ædle verden med Coffea arabica og oplev kaffe på sit fineste!

2 tanker om “Coffea arabica: Kaffens ædle bønne”

 1. Jeg har netop bestilt rå kaffebønder af mærket “Etiopien Mocca Sidamo” som jeg har tænkt mig at prøve at riste selv i ovnen. Har du prøvet selv at riste, og synes du, det er besværet værd.

  Jeg læste, at kaffen allerede begynder at miste smag og aroma tre dage efter ristningen, og hvis det er sandt, tror jeg, at jeg har min livs kop kaffe til gode.

  Jeg vender tilbage, når jeg har ristet og smagt bønnerne.

  PS:
  Det er virkelig en skam, at der ikke er mere aktivitet på en blog som denne. Vi danskere burde efter min mening oppe os, hvad angår vores kaffekultur. Derfor har jeg selv netop startet en blog, hvor jeg blæser til kamp for den gode kop kaffe. Danmark er blevet invaderet af instant coffee og lunkent termokandesprøjt, som ikke smager meget bedre end opvaskevand. Fy for pokker.

  Tjek min blog på: http://dengodekaffe.blogspot.com/

 2. Efter den opsang fra Lars Bo herover, så undre jeg mig lidt over at det kun blev til tre indlæg på hans blog, tilbage i 2010.
  Et af dem var en doven copy/paste af Per Vers “Black Power” …
  Kom nu ind i kampen Lars Bo 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *