Spring til indhold

En god kop kaffe er en videnskab – bryg den perfekte kop derhjemme

© Baresso

Pressemeddelelse:

For kaffens ypperstepræster, baristaerne, er god kaffe en videnskab. Men faktisk kan man via nogle få, enkle råd selv gøre en kæmpe forskel for at få den bedst mulige oplevelse af den aromatiske drik. Det fortæller barista og kaffeekspert Christian Kristensen fra Baresso Coffee.

Måske har du stået på en kaffebar og undret dig over, hvordan det kan tage så lang tid for baristaen a t brygge din helt almindelige sorte kaffe. Det er der faktisk en god grund til, fortæller Claus Emmeche lektor i videnskabsteori til videnskab.dk. Han sammenligner baristaers fremgangsmåde med traditionel videnskabelig arbejdsgang, og selvom smag er subjektiv og dermed ikke en eksakt videnskab, så arbejder baristaer efter nogle metodiske og systematiske principper på samme måde som videnskabsmanden.

KAFFEN ER LEVENDE

Christian Kristensen er kaffeekspert og barista, og han underviser baristaer i Baresso-kædens kaffebarer i den metodiske tilgang og klæder dem på med den nyeste viden om den aromatiske bønne. Han kan godt følge sammenligningen med videnskabsmandens arbejde.

– Kaffe er et levende produkt, så det er ikke sådan, at der findes en nøjagtig manual til at brygge en god kop kaffe. På den måde er det næppe at sammenligne med at drive videnskab i en traditionel forstand. Men omvendt følger baristaen et sæt retningslinjer, som i praksis er nogle metodiske principper, siger han og uddyber:

– Selvom kaffen tilberedes efter samme metodiske tilgang, kan slutproduktet aldrig blive 100 procent identisk. Det vil altid være underlagt den enkelte kaffedrikkers smagsoplevelse, og det er baristaens opgave at få det optimale ud af den saft og kraft, der er i hver eneste kaffebønne.

BLIV DIN EGEN MESTERBRYGGER – HELT UDEN LABORATORIUM

Danskerne drikker årligt 20 millioner kopper kaffe og er blandt verdens mest kaffedrikkende folkefærd. Christian Kristensen giver her et par gode tips til at gøre kaffeoplevelsen hjemme i privaten så optimal som muligt – helt uden fuldt udstyret laboratorium og brug af reagensglas.

– Det er vigtigt, at kaffemaskinen er 100 procent rengjort. Kafferester kan ødelægge smagen af den friskbryggede kaffe. Det er også en rigtig god ide at male sine bønner selv eller købe dem nymalede og kun til få ugers brug. Så snart bønner male s, vil ilten i luften langsomt udtørre olierne og dermed kaffens aroma. Kaffens bitterhed afhænger samtidig af, hvor fint bønnerne males, siger Christian Kristensen. Han fortsætter:

– Endelig er det helt afgørende, at vandet har den rette temperatur, når den rammer kaffen. Det vil sige mellem 92 og 96 grader. De fleste gode kaffemaskiner brygger ved denne temperatur, som er det ideelle for at frigøre kaffens aroma og smagsstoffer.

Baresso har samlet 10 enkle råd til at gøre kaffen så velsmagende som muligt. Rådene findes på Baressos hjemmeside: http://baresso.com/Default.aspx?ID=873

FAKTABOKS – KAFFEVIDEN

For superentusiasterne findes der en professionel kaffe-app, der anvender de nyeste måleenheder og standarder på meget videnskabelig facon. App’en hedder Mojo To Go og anvendes blandt andet af Baresso-kædens baristaer. App’en er imidlertid kun fuldt funktionsdygtigt sammen med et såkaldt refraktometer, der måler den færdige kaffes kvalitet. Hent app’en til iPhone i App Store her: https://itunes.apple.com/app/mojotogo/id351660247?mt=8
Den findes endnu ikke i en version til Android.

Den videnskabelige tilgang til kaffebrygningen understøttes af den europæiske interesseorganisation Specialty Coffee Association Europe, der angiver en række standarder for kaffens kvalitet. Det er blandt andet udmøntet i fastdefinerede måle-intervaller for den kvalitet, der trænger igennem filteret og ender som færdigbrygget kaffe. Læs mere om organisationen her: http://www.scae.com/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *