Stempelkaffe

Ca. 1 spsk. med top grovmalet kaffe pr. kop. (125 ml = ca. 7 gr.)

Kom den grovmalet kaffe i stempelkanden. Kog frisk koldt vand, lad det køle lidt af (90-94 °C) og hæld det over den groftmalede kaffe. Rør lidt i kaffen med en spiseske, så er du sikker på optimalt udbytte af kaffens smags og aromastoffer. Lad kaffen trække i fire minutter før stemplet trykkes i bund.

Mængden af kaffe og vand afhænger af hvilken størrelse kande du bruger. Jeg har selv tre forskellige fra Bodum:

  • Den mindste til ca. 2 kopper kaffe, bruger jeg ca. 2 mål kaffe med en lille top.
  • Den mellemste, som er den de fleste bruger, kommer jeg ca. 5 mål kaffe med en lille top.
  • Den største, kommer jeg ca. 8 mål kaffe med en lille top.

Også hælder jeg vand til den øverste kant af metalstellet.

Et kaffemål (en ske til afmåling af kaffe), indeholder cirka 7 gram kaffe.

Når kaffen står og trækker, så lad et lille lufthul blive oppe ved låget, dermed hindre du vakuumeffekten som holder kaffebønnerne oppe i overfladen.

Vigtigt: Tving aldrig stemplet ned med magt, glaskanden kan i visse tilfælde eksplodere under tryk.

Hvis stempelkaffen ikke skal drikkes med det samme, så hæld den hellere på en termokande, da den ellers bliver for bitter.

3 thoughts on “Stempelkaffe

  1. Når man trykker stemplet i bund kan der godt blive presset noget grums forbi stemplet, men hvis man laver lufthullet som du skriver, mindsker man den effekt.
    Så mange tak for tippet med at lave et lufthul i toppen. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *